Another Templates


ShoutMix chat widget

Sunday, January 31, 2010

Jom2 gi Gamaah

JOM SEK KITO RAMA GI GAMAAH
ESK JUPO MENTERI
ADO MAKE FREE AGI TU
JOM LA KITE
MEMERIAHKN
DEWAN ANATOMY ESK

Saturday, January 30, 2010

wajib kot

salam
diharapkan rakan2 semua
bacelah blogpost bertajuk
STUDY JOM
walaupun ianya hanya copy n paste
insyaallah
saya yakin,artikel tersebut
dapat memuhasabahkan diri anda.
luangkan masa anda utk membace
weeeeee.senyum

pic with our beloved Dr.Blood

sesetengah pelajar group D yang sempat bergambar bersama
doktor kegemaran group D, Dr. Nadia a.k.a Dr.Blood
buku Blood dah khalas lecturenya.
tapiii..
baca utk midterm exam,
khalas au lessa??
tepuk dada,tanye diri =p


s.u.n.y.i

nak tau??

read urself =p

s.u.n.y.i

Studi jom

Teguran dari mata yang memandang

Salam semua, ni adalah email yang saya post di group perubatan mesir tapi tidak disiarkan. Bila anda baca post nih baru anda tahu kenapa tak disiarkan, biasalah, benda yang benar dan pahit ni memang tak boleh diterima orang, namun saya siarkan semula, berpijak pada bumi nyata, berfikirlah secara bijaksana.

Salam semua, tidak lambat untuk menyatakan di sini selamat hari raya, semoga segala salah dan silap, terlaser sana sini secara sedar atau tidak, dapat dimaafkan dan bermulanya lembaran baru bagi menghadapi tahun seterusnya sebagai pelajar perubatan.

Selamat menghadapi peperiksaan akhir bagi abang2 dan kakak2 yang sudah tentunya sedang bertungkus lumus ketika ini untuk menjamah saki-baki ilmu sebagai persediaan menghadapi peperiksaan akhir yang tentunya mencabar dari segi pengetahuan, psychology, kesihatan, rohani dan rezeki. Sama-sama kami doakan yang terbaik dan jejak langkah kejayaan abg2 dan kakak2 dapat kita ikuti.

Tahniah pula diucapkan kepada sahabat2 yang telah melalui tahun ini dengan mendapat kejayaan gemilang. Semoga kejayaan ini dalam keberkatannya dan memantapkan jati diri dengan sifat tawaduk dan zuhud.

Berbalik kepada niat utama email ini ditulis, semoga semua dapat menerima pandangan ini secara professional dan lekatkan dalam minda masing-masing.

System pembelajaran di Mesir agak berlainan berbanding tempat lain. We have to adapt at our best in order to survive.

Apabila terdengar berita ada sahabat-sahabat yang gagal naik tahun, adik-adik yang kena hantar balik malaysia, sedih hati bagi mana-mana senior yang mendengarnya.

Entah mana silapnya?Lalai? Asyik main DOTA? Tidur banyak? Tak pergi kuliah? Asyik berjalan ajer atau bawa kawan2 berjalan? Sibuk buat website perubatan? Ke sibuk nk berbini atau berlaki? Wallahu alam. Kita tak duduk sama dengan diorang maka hal sebenar tak diketahui. Hanya empunya diri mampu menilai diri sendiri.

Secara kasarnya cubalah disiplinkan diri masing-masing untuk komited belajar sikit. Ibu bapa dan ahli keluarga punyalah mengharap. Kalau tahun satu nak pergi mesir tu menangis-nangis ahli keluarga di klia nak melepaskan kita pergi berjihad kat Mesir ni. Dah sampai sini, lain pulak dibuatnya!!

Cuba belajar sungguh-sungguh waktu kuliah ni. Fokus kat study betul2. Biarlah orang nak cakap kita takde life pun. Kita sendiri yang menentukan makna life kita sendiri. Orang lain hanya pandai cakap ajer. Habuk pun tak ada. Kita hanya buat yang terbaik. Allah sukakan muslim yang kuat berbanding yang lemah. Jadi belajar betul2. Mantapkan ilmu kedoktoran kerana itu tujuan utama datang sini. Barulah Allah suka sebab kuat dari segi ilmu. Ini takut dicop “takde life” study pun less than 3 hours per day, luckily if study.

Bila belajar sungguh2, maka bila cuti nanti, cutilah sungguh2 juga. Tak nak pegang buku pun takper waktu cuti.

Ini time belajar, sibuk main, sibuk berpersatuan, sibuk politik sana sini, sibuk main game, sibuk nak bawa kawan oversea berjalan kat mesir, sibuk pulak nak dirikan rumah tangga, sibuk berfotografi dengan kamera nicon, sibuk buat blog dan website bla bla bla bla,maka focus dah hilang, study pun macam tak study. Apabila exam fail, kena reseat paper, orang lain cuti 3 bulan tak sentuh buku dan lepas pergi mana-mana, awak nak buat benda lain pun terhalang sebab sibuk kena study untuk subject yang kena reseat. Duit pun habis kena beli tiket flight extra sebab takde seat. Dah habis reseat, rehat seminggu dua, dah start kuliah balik untuk tahun seterusnya. Siapa yang bangang kat sini? Orang lain duk sibuk bercuti, otak fresh untuk start tahun seterusnya, awak sibuk belajar takut fail, belajar terus menerus pulak tu, maka cuti bukan cuti lah, orang lain buat attachment kat hospital, pergi FIMA, pergi beraya, jalan sana sini. Awak duk kat mesir mengadap buku time cuti.

Maka lain kali masa belajar buat cara belajar, maka masa cuti memang cuti. Hati senang bercuti. Result pun bagus.

Kita ambil perubatan, bukan perakaunan, bukan business, bukan art, bukan agama. Tak cukup ilmu salah diagnose, salah ubat, salah itu salah ini pesakit mati dalam tangan sendiri. Cubalah sedar sikit. Di Malaysia sangat competitive. The more u know the wiser u’ll be. NO boundaries for knowledge. Kalau tak cukup ilmu, buat silap, kena marah kat consultant, tak pun disaman patient, jangan salahkan orang lain, salahkan diri sendiri yang belajar macam tahi.

Ana cuma kasihan ada orang yang belajar sangat rajin, kuliah tak tinggal, tapi mungkin cara study dia salah atau berat mulut minta pimpinan yang lain, maka fail exam. Berbanding duduk dengan senior yang hebat2 kat arma tuh tak pun rumah-rumah lain, kelas pun bahasa inggeris , kemudahan semua cukup, tapi belajar main-main dan result mcm tahi.

Tahun satu sepatutnya paling mudah sebab pengenalan. Tahap kesukaran semakin meningkat setiap tahun, dan konsep tawakal memang sangat2 diperlukan. Ini subjek tahun satu, tahun 2 pun ada fail, ada yang biar lepas 2 subject ajer untuk membolehkan dia masuk tahun dua. Ada yang langsung tak pergi exam reseat paper langsung sebab tahun satu still boleh carry dua paper. Maka bercuti senang-lenang kat Malaysia, ni spesies budak perempuan. Aku nak tengok boleh naik tahun ke tak tahun berikutnya. Khasnya budak cairo university dan ain syams, namun tak terkecuali segelintir budak alex yg turut sama buat perangai mcm nih. Perangai buruk macam ni dah terjadi dalam dua tahun ni. Mereka ni ingat senior tak tahu agaknya. Ambil kisah tak kisah ajer. Itu belum kes meniru, tak berkat, I want to see u can survive or not in the real world.

Just do our best. Do what you can,with what you have, right where you are-result tu kemudian cerita, tu rezeki masing-masing . Saya percaya rezeki itu setimpal dengan usaha yang kita berikan kerana saya percaya Allah Maha Adil. Ini belajar bagai membuang batuk di tangga, pastu claim tak ada rezeki, berimankah dengan sifat Allah Maha Adil tu??

Maaflah mulut laser skit. Tapi kalau tak abang-abang kakak-kakak yang nasihat siapa lagi nak nasihat. Family semua tak ada kat sini. Cuba sedar diri sikit dan rancang perjalanan hidup dengan betul.

“Manusia yang hebat adalah manusia yang memikirkan bagaimana untuk menjadi hebat” Sukarno pernah berkata “bagi aku 10 pemuda, akan kugoncang dunia” –Sepatutnya usia muda-muda seperti kita nilah sepatutnya kita buat habis baik , gegarkan dunia dengan kejayaan Islam. Ini umur muda-muda, sihat tubuh badan, badan sasa-sasa, produktiviti tak ada. Bukan setakat berkempen sana sini bantu palestine, demonstrasi marah sana sini, blog tak luput-luput dengan boikot Israel, tapi ilmu dan kepakaran tak ada, bila-bila masa boleh dijentik Israel, can we be a little bit wiser? Shut ur mouth and start working!

-tolong post kat kawan-kawan lain supaya dapat dimanfaatkan--


kredit to this blog

http://faizalbobby.blogspot.com/

Anat kembali bersama skop baruu... =))

general embroyolgy
-smua nde yg dh blajar.. .kalo group kte.. sap m/s 55 raseye

general anatomy
-joins n muscle

abdomen
-peritnouem
-oesopaghus
-stomach
-liver
-pncreas-
-spleen
-blood vessel of gut
-all about post abd wall
-free bordaer of lesser sac

thorax
-interxosal nerve (typical n atypical)
-azyos n hemiazygos
-pleura(mcq)
-dif between right n leaft bronchi
-sup mediastainum (arch of aorta surface anat , branches (written))
a.brachiocephalic vein n tributaries
b.phrenic nerve
c.lung surface n hilum (tekan kn)
d.vagus nerve
e.sympha trnk
f.autonomic plexus (mcq)
g.trachea n relations

-middle mediastinum
a)surf anat of hear
b)orifices of r atrium
c)blood spply of heart
d)ascending aorta
e)pulmon trunk

-post mediastinum
a.lymphatc duct
b.semua gmbr

P/s semua gmbr kne igt... haha.. cam mustahil jek.. ppandai r... 2 jek kot.. ~~ oral... korang r lak post... ak jekkkk..... AK KN HEROGAAA!!!!!!! zZzzzzz... mls olahhhh
credit 2 planet plutoo.. wakakakakakka

Friday, January 29, 2010

Physiology Classes

kls2 physio mnggu dpn cancel sume!!!cuti beb!!

mnurut anasir2 luar la ye?

Thursday, January 28, 2010

histo nk gak kottt

histo nie simple jek kot... bab 1 - 4 ... x de skop spesifik... nk sng hapal semuaaa... dr muka surat 1-118.. byk 2...
yg pntg.. ak bcer kat board.. ad mcq ngan true false... salah ak x taw...... =))

Physiooo r lakkkk... =))

okie.. 1st skali .. korang kne taw yg 3 buku jek masok... 1st skali nerve & muscle 2. ANS 3. Blood (killer subjek kot utk group kte) wakakkaka

yg ak dpt stakat nie .. muscle n nerve jek.. tp cam bese r.... bcer smua.. stress skit r kat part2 nie

1- ms31 strength duration curve
 2- ms 46 mechanism of repolarization & causes
 3- ms45 after potential
: 4- 61ms saltatory conduction
: 5- conduction mechanism ( sweeping/ saltatory)
: 6- excitability ms 58 factors affecting..
: 7- nerve block
 8- ms 66 epp
9- 68ms prop. of neuromuscular jucntion
: 10- 71 ms motor unit definition
 11- ms 75 troponin tropomyosin (function) sarcotubular system

12- excitation coupling
13- ms87 pH changes
14- ms 94 red white fibre ? staircase phenomenon...
15- denervation hypersensitivity..

more will come.. haha.. kalo ak dpt r..

Biochemmm r lakkk VERsion 0.9 (version lame.. x taw leh cyaer ke x )

ad kate smua buku 1(kompem sbb lect ckp hr 2, ak dgr ngan mate kpale ak sndri) ...tp ad kate buku 2 enzyme kompem masok gak(grup len) pas2 mineral die kte x sure... haha
nie yg ak dpt skit2 dr grup len... bcer jgn x bcer.. wakakakakaka

CHO (intro important)
 def of rancidity
 rancidity tu cover la semua
 enumerate type of phospholipid
 mutarotation
 invert sugar
sulphur containing amino acid
properties of polysaccharide
 cellulose
 mucopolysaccharide
mucoprotein
importance of sialic acid & L fructose , glycoproteins
 cyclic structure of glucose
esterification
 properties of carboxyl group
 steroid-action, source
 normal blood level of lipids
 difference btween alpha n beta lipproteins
 enumerate Fatty Acid (non essential)
 essential F.A. 18 Carbon
 biomedical importance of phospholipid

types of unsaturrated FA
 what are the fat soluble vitamin?
: difference btween neutral fats n waxes
 what are the general formula of lipid

mcq insya allah TIDAK ade
 tp biochem nye soalan tu MMG dalam bentuk short notes
contoh soalan : write short notes on rancidity

nie jek yg ak leh tlg.. tp cam bese r... bcer smua... stress skit2 r kat part nie... kalo x kuar jgn marah ak.. :P
ak tlg jek.. btol x btol x taw~~ AK POST BLK YG NIE... SNG KORANG NK RJOK.. KALO NK BWAT SOKLAN BWAT... AK CAM CAYER JEK YG NIE... SBB YANG ANAT BR NIE SMUA KLUARR :))

Anatt....

soalan die ad mcq ngan short essay raseye.. nanti ak bg contoh soalan short essay kalo ak taw... wwakakakkaka
1. general anatomy
2. general embryology
3.thorax
4.abdomenn

Skop2 pekse mid termmm

Anat...
general anat, thorax , abdomen

Physio
ANS, Blood , muscle n nerve

histo
1-4

biochem
volumie 1

Wednesday, January 27, 2010

Academic

Cadangan :
Tutorial group D..
sowg akn conduct n kte akn bncg2 soalan2 past year
or soalan2 yg susah..anat or physio

Tuesday, January 26, 2010

AJK BBq Delta house

Jamuan Akhir Fraternity Delta
AJK list harap beri kerjasama

Pengarah-Izzuddin A
Timbalan pengarah- Hanif A
Kutip Duit- Shah Safullah
Beli brg- Zaid
Bakar ayam- Yusry
nasi goreng-Wafdan
Perap Ayam-Hadi
Beli Air-Prof
Beli Kek- Izz bhaaa
Pandu Arah-Wafdan(sbb dia yg taw tmpt kt mne)
Kebersihan-Adam


Tarikh 29 Feb.....
tmpt taman dr hamuda......siberbay
mesti datang jamuan Brotherhood

Monday, January 25, 2010

Riadah

Ajk USAL group D ingin mnempah court
basketball pada isnin dpan..
siapa yg bmnat sila rujuk ammar sidqi.

Tutorial

muscle n nerve - skeletel n smooth muscle
by saifullah n hanif

ANATOMY TEST!!

sukacita dimaklumkan, kita bakal menempuhi 1 lg test pada 30hb ini.. skopee adalah, general anat, thorax n abdomen... test ni, betol2 akan carry marks utk mid sem kita sbnyk 7.5.. so gudluck pd semua.... wat yg terbaek! study smart.. IKEEAAA!!!!

p/s: study2 gak, ibadat jgn lupe...

Sunday, January 24, 2010

Pertandingan Nasyid Hari Keluarga 2010.

antara pelajar2 group D yang hadir & memeriahkan malam itu~
danial.adli.anep
ayie,hanif,munzir

farhan,wafiq,saleh

farouq,hisham,anep

Acara bermula pada jam 8.00 hingga 11.00 malam
dipengerusikan oleh Sdr. Hanif Nizar & Sdr. Zaid Zonkarpi
fyi,pertandingan tersebut di sertai oleh 8 buah kumpulan
2 kumpulan dari setiap rumah sukan.
tahniah kepada kumpulan yg menang!!
sekian.


Family Day Group D

Family day Family Ceria!

Ajk2 group D telah sebulat suara tk buat
BBQ after mid year xm ni..
so sape2 yg berminat kene bayar dlm 10le gitu kot..

pengarah program adalah Izzuddin!!

Saturday, January 23, 2010

Quiz Physio

good luck tk bdk group D
esk ad quiz physio
7.5mark kot carried tk
final..
byk tuuuu!!

Thursday, January 21, 2010

Histology Quiz

14,15,17
24,28
30,31,33
35-37
63
67-70
78-79
117-119

glycoaminylycant 1 -2
myofibroblast - 3
synthesis of collagen - 4

Pengaruh Facebook



facebook kot!!

Wednesday, January 20, 2010

Surat Terbuka untuk Bakal Isteri yg Belum Ada

sayang,

nanti anak kita 3 orang saja boleh? mana ada duit nak beli kain lampin banyak-banyak. kalau saya jadi perdana menteri, boleh lah bela anak ramai-ramai.

ke awak nak jadi menteri pembangunan wanita? janganlah. sebab menteri pembangunan wanita di Malaysia ini tak pernah nya bila tengok muka tak rasa nak lempang.

kalau tidak ditentang oleh mentua, anak kita saya mahu bubuh nama melayu yang ekstrim. biarlah dia terkapai-kapai di celah nama-nama zaman sekarang yang semakin canggih.

baik, itu jumlah anak. ini, benda kalau anak itu dah keluar.

awak jangan mengada mahu letak anak kita dalam apa-apa rancangan televisyen kanak-kanak yang dalamnya ada menari-nari, menyanyi, tepuk-tepuk. contoh terbaik zaman sekarang, Tom Tom Bak. atau apa juga nama yang diberi. kecil-kecil lagi sudah diajar menari-nari itu bagus. berjoget-joget itu popular dan mendapat tepukan. budak-budak pergi main polis sentri sudah.

kalau anak kita nak sangat menari, nanti kita buat bilik air besar sikit. buatlah apa hendak dalam tu.

kalau anak kita dah besar sikit, jangan mengada nak biar dia masuk apa-apa jenis rancangan realiti televisyen yang disuruh menyanyi atau menari, orang atas dia yang kaya pungut duit SMS undian. diperguna. kalau anak kita rasa suara dia sudah sedap sangat, buatlah kerja apa-apa pun selain artis. tidak sekali-kali. pergi jadi bilal masjid! haha.

jangan masuk Biggest Loser Asia juga, walaupun tiada undian SMS. kalau boleh jangan.

bila kita dah tua, awak jangan mengada nak ajak saya pergi apa-apa jenis program televisyen yang ada makcik-makcik, pakcik-pakcik menari pegang tangan artis muda atas pentas. contoh terbaik, Macam-macam Aznil. lantak awaklah nak kata saya suami tua yang tak cool atau apa. saya cuma tak mahu anak kita malu dengan kawan-kawan dia. orang tua sudah dekat mahu mati. tak reti lagi mahu pergi masjid?


sekian, lelaki optimistik.

Bdk Group D

Smlm ad kelas senior
tp
mic xleh pkai
terkial2 senior
xtw nk buat ap
n then...
datang laa
seseorang jejaka botak
dgn macho nye....
dia adalah.........



SOY JANG!!


atau nama glamor nye Soy Ferdinand..
mne2 pmpuan yg bmnat tk
bkenalan bleh la mtk no dia ye


budak2 YIK??


nama mereka dah naik

yakni;

rasmi menjadi warga Universiti Tanta

welcome to the club,guys =)

neway,congrats!!

Tuesday, January 19, 2010

oh,lift.

Ini cerita lama
tapi ramai org request
suruh tulis dalam blog.

Jumaat lepas,15 Jan
Ali dan Abu (bukan nama sebenar)
tersangkut dalam lift
rumah depan bait izah.
(rumah yusri,faris,farid,nafis,syahmi,saleh)
kene tulis nama semua,
kalo tak,diskriminasi. =)

Berlaku ketika semua org
berpusu2 ke masjid
untuk solat jumaat.
lift tersebut tak turun habis.
mereka tergantung di udara,
mereka tak dapat bernafas,
mereka kekurangan oksigen,
erytropoiesis meningkat
sungguh sedih.takziah ye.

Malang sekali,di mana
kedua2 mangsa tersebut
takde kredit nak hubungi sesiapa.
dengan pertolongan Allah,
Upin,Ipin,Mail
(bukan nama sebenar,budak group D)
datang tepat pada masanya.

Mereka memanggil ustaz.
tetapi,ustaz juga tidak dapat
membantu.20 minit kemudian,
dengan kebijaksanaan
salah seorang mangsa,
mereka dapat keluar selepas
membuka pintu lift drpd dalam.
alhamdulillah.

psst ;yg peliknya,
bukan penghuni rumah
tuh yg tersangkut.
org yg datang ziarah
pula kene.hehehe~


s.u.n.y.i

8-10-tion!!

Attendant kls jap agi ummi nk ltak kt web
bg sume dpt tgk..

sape2 yg kerap x dtg ummi nk consult parent

so beware la!!

gambar hari ini



gambar 1; bergambar bersama lecturer english, Prof. Khairy Ibrahim.




gambar 2; lepas habis kelas english,bergambar di hadapan fakulti.



gambar 3; mesranya 2 org hujung tuh.Shah keriangan~


korang jeles gambar korang takde?ape lagi,pass ah kat aku.


akan ku tapis,dan upload.



s.u.n.y.i

Monday, January 18, 2010

pengumuman

sesiapa student group d yg nk jd author kpd blog ni.. boleh bg emel kpd aku utk diinvite jd authors.. ok.. berehh....

ATTENTION!!!

esok mlm perlawanan futsal antara engkau fc dan the 8... perlawanan bakal berlangsung kira2 jam 8.20 mlm.. mari kita beramai2 dtg ke padang baru istad.. masuk adalah percuma!!!

Tutorial

Selasa, 19th Jan

ANS - Chemical Transmitter by Kak Huda N Qistina

lets campaign our blog!!

assalamualaikum.
do you interest to share your gorgeous pitcures in our blog??
if you do,you may pass the pictures to anyone who incharge
this blog.as munzir,hanif,anep,izz n else.
btw,please inform others about the existence of our blog.
it is more fun,if there are countless visitors!
and for bloggers,you all are kindly invited to be our follower.
thanks~
psst; credits to anep's mobile and hairy as photographer.
s.u.n.y.i

chapters for examination!

these are histology chapters that will be come out for midterm examination.
enjoy your study.pray for our successful.
click on it to have a clear image. =)

Sunday, January 17, 2010

Physiology Quiz

Sunday, 24th Jan

Topic Included

Muscle and Nerve - Skeletal muscle from page 65 to 106

ANS - from page 19 to the end

Respiration - from page 14 to page 47

Blood - from page 28 to page 93

Part 1 - Bleeding time, Coagulation time Osmotic fragility and blood group

good luck =)

Attendant!!

Please attend class regularly because our Lecturer want to report
to the Dean about our attendant.

She will report to the Dean next time, so please try to
attend the lecture. =)

Today Lecture

Sunday, 17th Jan.

Physiology Practical
- Effect of temperature and fatique to muscle
- Contracture


Biochemistry
-Iso-Enzymes
-Factors Affecting Enzyme Activity
  1. Concentration of Substrate
  2. Modulators of enzyme activity
  3. Presence of activator
  4. Presence of Inhibitor


Anatomy
-Inferior Vena Cava
-Common Iliac Vein
-Lumbar Plexus
-Sympathetic Trunk
-Autonomic Plexus
-Aortic Plexus

Lumbar Plexus
  1. Iliohypogastric ( L1)
  2. Ilioinguinal (L1)
  3. Lateral cutaneous of the thigh (L2,L3)
  4. Femoral nerve (L2,L3,L4 dorsal division)
  5. Obturator nerve (L2,L3,L4 ventral division)

Mid Year Exam!!

WINTER BREAK -
6-19 Februari 2010

JADUAL MID-YEAR XM 09/10 -

Tahun 1 :
- 20/2/10 Anatomy
- 22/2/10 Histology
- 24/2/10 Biochemistry
- 27/2/10 Physiology

Saturday, January 16, 2010

Attention!!

Tomorrow, Sunday 17th Jan - 11am

Anatomy class - Abdomen ( Dr Mohsen)

and

starting next week, Anatomy Practical on Saturday
(2-4) will be changed to Sunday( 11-1)

please take note of this change.

walimatul urusss

biasa kat mesir ni ustaz je yg kawen skrg niehhh
ada doctor lak kawennn

blog ini mengucapkan tahniah pada Izz dan Hanif Arshad
hahahahah
sooooo sweeeeettt
semoga kekal hingga akhir zaman byeeeee!!!!!!!!!!


Today Lecture

Saturday, 16th Jan

Anatomy

Abdomen - Ureter - Course, Relations, Constrictions, Blood Supply,
Lymph drainage, and Nerve supply.
- Suprarenal - Shape n Position, Relations, Blood n Nerve
gland Supply.
- Abdominal - Relations and Branches
Aorta

Branches of Abdominal Aorta

Single branch :
  1. Coeliac trunk
  2. Superior messentric artery
  3. Inferior messentric artery
  4. Median Sacral artery
Paired branch :
  1. Phrenic artery
  2. Middle suprarenal artery
  3. Renal artery
  4. Gonadal artery
  5. Common Iliac artery
  6. 4 Lumbar artery

Physiology - Muscle and Nerve

  • Type of Smooth muscle - Single and Multiunit smooth muscle
  • Action Potentials in smooth muscle - RMP about -50 to -60 mV, Spike potential or Ap with plateau
  • Properties of smooth muscle - Contractility, Excitibility and Plasticity

Practical Anatomy

Pelvic - False and True pelvis
- Muscle of Pelvic wall

Muscle of Pelvic wall
  1. Iliacus muscle
  2. Obturator internus
  3. Piriformis
  4. Levator ani muscle
  5. Cocygeous muscle
That all for today!
Good luck with yours revision =)

Friday, January 15, 2010

BBQ group D

Setelah penat bermesyuarat, ajk2 tertinggi group D sebulat suara
ingin mengadakan BBQ insyaAllah lps mid term..

sape2 yg berminat boleh bg nama kt chat sblah!xpun bg
nama kt iz..
term n condition will be inform later.


jom!jom!lepas exam kte lpak2 sudeyh~! hahaha

Thursday, January 14, 2010

DOTA

Mlm ni kt Imarah Oman main Dota =)

jom rmai2 meriahkn Dota umh oman!!!

This week Highlight

-Munek and Prof in negotiation with Engkau FC

Engkau FC - White Titan 2-0

The 8 - Batin 3-0

next week highlight- The 8 - Engkau FC

majulah sukan untuk negara

Extra Class

Physiology-Blood

physiology lecture hall
monday-11am

Today Lecture

Anatomy Practical: Sacrum and Hip bone

Histology Practical: Bone and Cartilage slide


Golden tip: do revision on your daily lecture. =)

Attendant to class are compulsary!
Your attendance is taken.

PCT Fund and Family Day

Please pay 12 LE for PCT Fund and 2 LE for PCT family day
to Soy Jang.

ASAP!

Biochemistry Quiz

Sunday - 11am

Page included:
21
22
26
31
41
42
60,61
63
72
73
75
83-89

Good luck to everyone!

Group D

Subject Leader:

Anatomy: Muhammad Syakir Badri Bin Adnan

Physiology: Dzul Hairy Bin Mohd Ramlan (dzul_harry@yahoo.com)

Biochemistry: Mohd Hanif Bin Mohd Arshad (gantz_6789@yahoo.com)

Histology: Nor Aqmar Hidayat Bin Amran

Academic: Mohammad Zaid Bin Che Zonkarpi (mysterious_zed@yahoo.com)

Any problem regarding academic please refer to these people.
Thank you =)

Sam vocabular

written~
10 may- physiology
19 may- english
24 may- histology
07 june- anatomy
17 june- biochemistry

Tequilas Flamejantes

VOTE NI ATAS KEIKHLASAN HATI.. JGN IKOT ORG.. JGN MENIPU.. BAK KATE USTZ SALMAN, AP YG KTE NK X DPT, DOSE PN DPT..

Lorem Ipsum

credit to syame 4 the nice header!

Popular Posts

There was an error in this gadget
 
Powered by Blogger