Another Templates


ShoutMix chat widget

Thursday, February 18, 2010

Part 4 (final)

Rite, pada suatu malam yang syahdu, bandar Moscow sepi daripada mandian salji winter, berpeluh kelibat tiadanya dingin musim winter, segala elemen2 semulajadi mula tunduk kepada ketentuan Ilahi, patuh menyusun diri mereka untuk mempersembahkan musim bunga pula kepada makhluk2Nya yang sedang bersyukur di dunia yang menjadi sumber kehidupan mereka. Pun hangat Spring mula menjelma, namun terdapat satu kedinginan yang tak mungkin lebur dengan cuaca, tak mungkin kering dengan haba, tak pula cair dengan panas. Itulah kedinginan yang bersarang di hati Tommy, hati yang sebak, sakit, sedih, pilu, jiwang, dan bawang oleh kerana kehilangan seseorang yang begitu berharga buat dirinya.

Hati Tommy terluka, begitu juga dengan muka Zack. Selepas insiden malam tersebut, beliau ditumbuk bertubi2 oleh Tommy dan dibiarkan tidur diluar bilik dengan hanya memakai boxer. Namun 1 jam selepas itu, hubungan mereka menjadi baik semula setelah Tommy menyambung pembelasahan tersebut dengan kaki pula. Zack dikejarkan ke hospital berdekatan, namun beliau pengsan di dalam ambulans kerana hospital berdekatan tersebut terletak agak jauh dari hostel. Tapi apa yang penting, mereka berdua tetap menjadi teman tapi mesra.

Namun begitu, akan tetapi dan juga walaubagaimanapun, pada suatu hari, pintu bilik Tommy diketuk dengan ketukan yang begitu misteri sekali. Tommy ketar, takut, siapakah gerangan yang berada di sebalik pintu tersebut. Beliau mendekati pintu tersebut sambil mengorek hidung sebelah kanan. Belum sempat beliau mengorek lubang hidung sebelah kiri, pintu tersebut dibuka secara tiba-tiba oleh seorang makhluk hawa yang benar-benar Tommy kenal, benar-benar pernah meninggalkan makna dalam hidup Tommy. Beliau yang berdiri disebalik pintu adalah tidak lain dan tidak bukan adalah Veve….

Ketika pintu terbuka secara slow-motion, seakan-akan ada music background “you’re one in a million” beergema pada ketika itu, rambut Veve menggerbang ditiup angin seakan2 ada kipas angin sebelah pintu, daun2 luruh di laman hostel juga turut terbang ditiup angin sehingga melayang ke depan bilik Tommy, dan yang paling pelik ialah Veve sendiri mengelipkan mata beliau secara slow-motion seolah2 beliau tahu scene ketika itu sedang beraksi dalam slow-motion. Tommy ketika itu gementar dan terpinga-pinga seperti lelaki dalam iklan pencuci muka Ponds. Namun setelah tersingkap semula sejarah lalu, segala kecantikan duniawi yang membutakan mata Tommy pudar membeliakkan beliau. Beliau jual mahal sebagaimana mahalnya nasik lemak yang dijual oleh budak2 private di hostel beliau. Lalu dialog pendek berkesima diantara pertemuan mereka berdua.

Veve : Salam ‘awak’, boleh pinjam peti tak, tolong letak air nie dalam freezer ‘awak’ sebab esok kteorg nak jual ice-blended…

Tommy : erm… ( dengan dingin, mata Tommy ketika ini sepet sedikit )

Begitu dingin sekali dialog mereka, seolah-olah orang eskimo sedang mengajar beruang kutub mengaji. Begitu panas membara sekali dendam diantara mereka berdua, seolah-olah beruang kutub tadi mengamuk kerana tidak dapat dengun dengan betul ketika mengaji. Tommy mengambil dua tupperware berisi air yang dihulurkan oleh Veve. Veve tersenyum, mungkin kerana beliau menganggap Tommy sudahpun cool daripada kemarahan beliau. Tommy juga turut tersenyum, kerana beliau berjaya melekatkan tahi hidung yang dikorek oleh tangan kanan beliau tadi ke tangan Veve tanpa diketahui Veve. Lalu ucapan ‘bye’ menjadi bacaan penutup majlis pertemuan mereka.

Keesokan harinya, pada waktu petang yang sunyi. Tommy sedang bermain dota dengan begitu khusyuk sekali. Rakaat mid-game bermain, tiba2 ada pula yang mengetuk pintu bilik Tommy. Tommy yang dipotong stim bergegas untuk menyambut tetamu misteri yang memotong stim beliau tersebut. Pintu dibuka secara fast-motion, namun tiada sesiapa yang wujud dalam pandangan mata Tommy. Lalu Tommy menghempas pintu dengan cepat dan terus bergegas kembali ke komputer beliau. Tiba-tiba kedengaran secara sayup-sayup satu jeritan yang menusuk masuk ke gegendang telinga Tommy, juga menikam kalbu Tommy…

Veve : Tommy!!!….

Veve : Listen to me….. what was told is a lie!! (time nie xde music background, tapi agak serious r)

Veve : The reason why I told Zack, to tell you something like that.. is because… I don’t think its right for us to have a relationship right now… (slang british)

Veve : Its not because I didn’t have the same feeling like you do.. I do!!.. but because of that feeling, I don’t want you to be involve in something like ‘liking’ or ‘loving’ somebody.. me.. or anyone else.. Don’t you think its the wrong time, and its wrong itself to bring our relationship to the next level when we could stay at the happiest as friend like this…

Veve : I don’t know…. but it just sounded wrong to me to start having a relationship rite now. Haven’t you heard the hadith, the prophet says…………………………….. ceewah style tak? Mane ade aku hafal hadith, huhu, lucu tak? LUCU!!!!!!!!!!!!!!!!

Lalu Veve ditempeleng oleh mama yang menjaga floor tersebut kerana menyalak bak orang sakit mental di koridor. Di dalam bilik, Tommy tersenyum setelah mendengar segala penjelasan Veve yang begitu jelas lagi menjelaskan kepada beliau. Beliau memandang ke atas, melihat lampu siling beliau, lalu menyapu muka beliau seolah-olah mengaminkan doa. Lalu beliau menyebut “Ya Allah, hihihihihihii…” Lalu beliau bergegas ke peti sejuk beliau lalu mengambil tupperware yang berisi ais dan terus keluar.

Tommy : Mama!! Nye padkhaditie k nei!! ( translation : Mama, stay away from her! )

Tommy : Wei, apsal sorok tepi pintu, aku igt dah tkde orang tadi, nah nie ko punye ais, cepat amik, aku nak main dota plak!

Lalu mereka berdua saling berpandangan, sambil tersenyum, mata mereka merenung jauh kedalam mata masing-masing. Lalu mereka berdua ketawa kecil. Suasana ketika itu sungguh romantik sekali, music background ketika itu adalah lagu My Happy Ending daripada Avril Lavigne. Mama turut menangis terharu melihat keromantikan cerita ini. Lalu rakan2 Tommy dari bilik sebelah datang membelasah Tommy kerana mereka telah lama menunggu Tommy untuk kembali tekan ‘resume’ game dota mereka. Di tengah-tengah belasahan orang ramai Tommy masih mampu mengukir kata.

Tommy : I believe we’re friends now Veve?

Veve : Of course we are, haha but that’s not all we’ll ever be, haha…

The End ~~~~~

Hehe, best tak ending crita aku.. huhu tak best pun nak buat camne, dah takde idea kot. Nak buat lawak pun dah takde modal. Hehe, tapi apa yang aku fokus harinie adalah moral kepada cerita nie.. hihi, korang bacalah gak part moral nie, jangan baca cerita jer… Sekian, wassalam!!!

  • Jangan bergaduh ngan kengkawan kerana pompuan – Aku rasa mesti semua kaum lelaki setuju ngan point pertama nie, tak setuju gay la tue.. huhu, jangan marah cam Tommy, x senonoh, cam orang gay. Tak rasa bodoh ker bergaduh sebab pompuan? Tak rasa korang bagik kredit kat pompuan tue lebih sangat? Macamlaa dia tue lawa sangat.. huhu, kalo nampak dia layan byk laki tue, cariklaa yg laen ke aper ker, tak kisah. Tapi pada pandangan aku, jaga friendship lebih penting daripada jaga girlfriendship. Cinta korang ngan kawan tue betul2 ikhlas, korang tunjuk diri korang yang sebenar depan kawan korang, kadang2 kawan korang lebih kenal korang daripada korang sendiri.. Huhu, girlfriend korang hanya melihat korang ketika korang jadik malaikat masa dating, dan dia pun masa tue belum tentu diri dia sendiri… hihi, Tapi kawan pun pandai2 rr bagik line kat member korang yang tgh bergilfriending tue, hihi MOU k?
  • Geek geek jugak, – Huhu nie aku rasa ramai orang protes, tapi aku x rasa salah korang selalu dok depan pc sampai pagi, daripada korang dok dating kat hall hostel sampai pagi, mana satu lagik baik? Hehe, kalo korang pandai guna IT, bleh gak jadikan sebagai hobi nak isi masa korang, nak carik info lebih, nak jaga korang dari buang benda lain yang sia2.. Atleast aku main game byk masa kecik dulu, aku bleh A Bi SPM tau x? Bukan nak bangga, tapi aku rasa main game nie telah banyak membantu aku dalam belajar istilah2 BI yang tak mungkin aku tahu dengan peringkat umur aku masa tue. Huhu, masa korang darjah tiga, korang tau tak maksud perkataan ‘rendezvous’, aku tak tahu korang tahu ker tak, tapi aku tahu. Manfaatkan kebolehan korang kearah the greater good.
  • Tapi jangan geek sangat – Kalo dok depan pc sampai x kluar bilik tue salah gak. Sebab korang kene bersosial gak dan pandai menjaga balance hidup korang. Buat aper main WE hebat2 kalo sepak bola kat padang takleh? Memanglaa ngan internet, dunia berada di hujung jari. Tapi, macam yang aku pernah cakap dulu, dunia bukan sekadar di hujung jari. Bukak mata, get out there, the truth is out there… rasa cam nak saman jerr moto TMnet, hehe dahlaa streamyx slow. Blah rr!! Cewah emo plak, “It is He Who has made the earth submissive to you, therefore traverse through its tracks and eats of His provision. And to Him is the rising up” (15:67)
  • Are you in love? – Ntah, tatau.. tapi bagi peringkat umur aku yang baru first year, aku rasa bukan masanya lagi untuk bercinta2 nie, huhu x matured lagi, banyak game lagi aku tak main, Starcraft 2, Halo 3. Huhu, tapi careful bila korang memilih nak bercinta. Aku tak kata tak betul, cuma salah. Huhu, yang salah tue bermain cinta a.k.a cinta monyet/beruk/cimpanzee/gorilla, huhu kalo rasa cinta korang tue tulus, go on then. Lemme define cinta monyet, berdasarkan buku ‘Aku terima Nikahnya’ karangan SaifulIslam, cinta monyet itu adalah kekeliruan perasaan yang timbul ketika korang boring, perasaan yang berkeinginan untuk diberi perhatian, mahu dikasihi dan mengasihi, emosi yang kosong dari asas, matlamat dan kesedaran terhadap implikasi.. Huhu, so kalo korang rasa nak cuba2 bercouple tue, cuba cek masa tue, rasa boring tak? Kalo yer, maksudnye korang kene bizikan diri korang dengan benda lain, supaya korang x boring. Kalo nak kenal cinta gorilla, ianya bermula ngan perasaan jemu, dan akan berakhir juga dengan perasaan boring. Huhu, cam hipotesis kimia…
  • Hargai pasangan korang – Point nie universal, samada kepada yang berkahwin, bercouple, ataupun ‘best friend ngan manusia lain spesis’, mahupun kepada mereka yang mencari jodoh. Iaitu, semasa korang menjaga hubungan, janganlah mengidamkan sangat kesempurnaan dari pasangan korang, lambat laun apa yang korang akan nampak hanya kekurangan dia, tapi redhalah dengan kekurangan yang dia ada, lambat laun apa yang korang akan nampak adalan kesempurnaan yang dia ada. Huhu, kelebihan disyukuri dan kekurangan diredhai. Sori, sebab sekali lagi aku curik quote dari buku ‘Aku terima Nikahnya’ hehehe, tapi that’s the point. Jangan cepat nak cerai, nak clash, nak marah, sebab korang kena imagine betapa bertuahnye korang ader seseorang yang devote diri untuk korang, daripada orang lain yang tak pernah merasai benda yang serupa. Hargai pasangan korang..
  • Lawan nafsumu.. – Aku tatau point nie seswai tak, juga diambil dari buku yang sama. Huhu, kalu dulu aku nie jenis yang pro-kahwin awal, skang nie buku nie dah bukak mata aku. Hehe, kata penulis ‘jangan buktikan yang jati dirimu selemah itu, Jika menolak zina sudah sampai mencetuskan porak-peranda hidupmu, di manakah kejantananmu untuk memimpin isteri dan anak?’ Hehe, nie seswai untuk mereka yang nak kawin dengan reason takut terjebak ngan zina, huhu jangan hina perkahwinan sekadar sebagai sesuatu yang menghalalkan persetubuhan, tapi lihatlah ia sebagai suatu tanggungjawab yang merangkumi separuh agama..
  • Jaga diri korang di oversea – Belajar kat oversea ternyata lebih mencabar, huhu mak ayah tatau korang buat ape, ustaz takde, cikgu Russia x give a damn pasal korang. Kat sinilah bermulanya ujian ketahanan korang sebagai manusia yang dulunya baik. Huhu, ader yang baik, tapi datang oversea minum arak, masuk kelab malam, start dating, dan lain-lain lagi. Tapi ader gak yang datang tue, belajar masak, belajar jadik imam solat untuk kawan2, belajar jaga diri, mula hargai rindu kat parents… dan sebagainya. Aku tanak cakap banyak, sebab korang semua leh pikir sendiri.. tapi kalo nampak aku jadik semakin rosak akhlak ker apakerr.. even melalui blog nie, silakan nasihat aku..

2 cacian:

Anonymous said...

tmpg tnyer, saper yg wat cter nie??

Anonymous said...

nie cite btol ke rekaan?? agk menarik sbb mayb nie ape yg berlaku dlm real life, cume x sangke lak veve tu ske gak kat tommy n die bole confess cm2 kat tommy..cume tindakan die btol not to have any unnecessary relationship with any guy..tu je la nk cmmnet..nway, thnks sape yg bt cite nie n pengajaran nye pon best gak..

09/10 - alex

Sam vocabular

written~
10 may- physiology
19 may- english
24 may- histology
07 june- anatomy
17 june- biochemistry

Tequilas Flamejantes

VOTE NI ATAS KEIKHLASAN HATI.. JGN IKOT ORG.. JGN MENIPU.. BAK KATE USTZ SALMAN, AP YG KTE NK X DPT, DOSE PN DPT..

Lorem Ipsum

credit to syame 4 the nice header!

Popular Posts

There was an error in this gadget
 
Powered by Blogger